Przygotuj soczystego kurczaka pieczonego z wyjątkowo chrupiącą i złocistą skórką – Tajemny sekret kulinarny szefa kuchni.

Szef kuchni zdradza swój niezawodny trik na pieczonego kurczaka z idealnie brązową skórką.

Piekąc kurczaka zgodnie z tym przepisem uzyskasz soczyste mięso, a skórkę chrupiącą i złocistą. Możesz liczyć na zachwyty rodziny i znajomych.

Potrzebne będą:

  • kurczak (ilość uzależniona od liczby gości)
  • koncentrat pomidorowy
  • majonez
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • olej

Przygotowanie:

Wcześniej umytego i osuszonego kurczaka pozbaw końcówek skrzydeł oraz szyi. Następnie przekrój go wzdłuż na dwie części.

W misce wymieszaj olej z solą i pieprzem lub dowolnymi, ulubionymi przyprawami zgodnie ze swoim smakiem. Każdy kawałek kurczaka natrzyj powstałą mieszanką. Tak przygotowane mięso ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Każdą porcję kurczaka natnij w kilku miejscach ostrym nożem. Piekarnik nagrzej do 250°C i umieść w nim blaszkę z kurczakiem na około 20 minut, do lekkiego zrumienienia. W tym czasie połącz majonez z koncentratem pomidorowym, a po upływie wskazanego czasu ponownie wyjmij blaszkę z piekarnika i natrzyj nim mięso.

Temperaturę piekarnika obniż do 180°C . Ponownie wstaw do niego blaszkę z kurczakiem i piecz przez 40 minut. Po upływie tego czasu upewnij się czy skórka kurczaka jest wystarczająco chrupiąca i złota.

Przed podaniem ostudź kurczaka delikatnie i serwuj go z wybranymi przez siebie dodatkami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!