Ta bomba witaminowa to świetny sposób na zwiększenie odporności. Z tego przepisu powstanie 9,5 litra. Do zrobienia soku możesz zastąpić pomarańcze mandarynkami.
Krok 1 – Zdecyduj, czy chcesz zrobić sok bez obierania owoców, czy z nimi. Do zrobienia tego soku możesz użyć ekologicznych owoców.
Krok 2 – Pokrój cztery pomarańcze, jedną marchewkę i jedną cytrynę na małe kawałki, a następnie umieść je w dużym garnku. Do przygotowanych owoców dodaj jeden i ćwierć litra wody wraz z 350 gramami kwasu cytrynowego. Pozostaw do wysiedzenia na 48 godzin.
Krok 3 – Po odczekaniu, włóż garnek do kuchenki. Doprowadź garnek do wrzenia i gotuj przez 20 minut.
Krok 4 – W drugim rondlu doprowadź do wrzenia 8 litrów wody. Dodaj 500 gramów miodu lub cukru. Pozwól, aby płyn gotował się przez kilka minut przed dodaniem owoców do garnka. Odcedź miąższ od soku i umieść w pojemniku.