Sok z aloesu jest wyjątkowym wywarem, o bardzo silnych właściwościach leczniczych, wspomagających organizm człowieka. Jego podstawowe zalety to: wspomaganie układu odpornościowego i trawiennego, nawilżanie skóry, niwelowanie negatywnego działania alergenów w przypadku alergików.
Ceny soku z aloesu nie są niskie, stąd wielu z nas chcąc pozwolić sobie na kurację za pomocą wywaru z tej byliny będzie zmuszona odłożyć trochę grosza.
A gdyby tak samemu wytworzyć taki sok? Nic prostszego!
Głównym składnikiem soku z aloesu są oczywiście liście tej wyjątkowej byliny. Zaleca się, żeby nie były one młodsze niż dwuletnie, nie starsze niż pięcioletnie. Najlepszym surowcem na domowy sok z aloesu jest Aloe Vera. Wymaga ona piaszczystej gleby i jasnej, naświetlonej pozycji, jednakże nie może cały czas kąpać się w słońcu.
Gdy już będziemy mieli odpowiednio wyhodowaną roślinę, należy uciąć liście za pomocą ostrego noża, tuż przy ich nasadzie. Następnym krokiem jest pozostawienie owych liści na 24 godziny w lodówce, co wzmocni lecznicze właściwości aloesu, które są naszym głównym celem.
Istnieją dwa klasyczne sposoby na przyrządzenie soku z aloesu:
Aloes z owocami cytrusowymi – po wyjęciu liści z lodówki obcinamy zbędne brzegi z kolcami i wyciskamy miąższ. Następnie do wysokiego naczynia wsypujemy aloes, dolewamy około 1/2 litra soku z naszych ulubionych cytrusów i miksujemy ze sobą. Ostatnim etapem jest przepuszczenie napoju przez sito i odstawienie napoju do lodówki. Taki sok będzie zdatny do picia przez tydzień.
Aloes z miodem – Wyciągamy liście z lodówki, dokładnie miksujemy w sokowirówce, następnie przepuszczamy przez sito. Po dodaniu łyżki miodu dokładnie mieszamy, przelewamy do butelki i odstawiamy do lodówki. Taki sok należy zażywać 2-3 razy dziennie po łyżeczce, lub rozpuszczając w soku np. z cytrusów.
SOK Z ALOESU PRZECHOWUJEMY W CIEMNYM NACZYNIU, NIE PRZEZROCZYSTYM!!!