Soki oczyszczające nerki, wątrobę i trzustkę: witaminy dla całego organizmu – pij je codziennie, a poczujesz się lepiej.

Dbając o zdrowie warto pamiętać, że wątroba jest podstawą funkcjonowania całego organizmu.

W oczyszczaniu z toksycznych produktów przemian materii wspomagają ją nerki oraz trzustka. Oprócz tego narządy te regulują ciśnienie krwi, produkcję witaminy D i pracę układu hormonalnego. Aby wspomóc te organy i pozytywnie wpłynąć na swoje zdrowie, koniecznie wypróbuj zaprezentowane poniżej soki.

Sok z buraka, pomarańczy i marchwi – moc antyoksydantów i witamin

Te warzywa to podstawa każdej diety oczyszczającej z toksyn. Marchewki to świetne źródło witaminy A i betakarotenu, a pomarańcze dostarczają nam witaminy C oraz witaminy z grupy B.

Łatwo przyswajalne żelazo zbawienne przy anemii znajdziemy w burakach. Sok z tych warzyw pozytywnie wpływa na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek.

Potrzebne składniki:

  • 1 średniej wielkości burak
  • 1 pomarańcza
  • 2 marchewki
  • 250ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Zacznij od umycia i obrania warzyw i owoców. Jeśli posiadasz wyciskarkę do soków wykorzystaj ją do przeciśnięcia składników. Jeśli jej nie posiadasz, wyciśnij sok z pomarańczy ręcznie.

Drobno pokrój warzywa i dodaj je do pomarańczy wraz z wodą, a następnie zmiksuj całość w blenderze. Picie takiego soku każdego ranka to świetny sposób na orzeźwiające rozpoczęcie dnia.

Stany zapalne? Wypróbuj sok z marchewki, selera naciowego i czosnku

error: Treść zabezpieczona !!