W latach szkolnych uwielbiałam jeść w naszej stołówce. Jedzenie było tam pyszne. Mimo, że wszystkie drugie dania były podawane z jednym i tym samym sosem, nikt nie narzekał na monotonię. Sos bezmięsny smakował lepiej niż jakikolwiek bulion. A niedawno moja mama dowiedziała się od kucharza o jej przepisie. Dzielę się tym z tobą!
Rozpuść masło na małym ogniu. Możesz dodać do niego trochę warzyw, jeśli krem się przypala. Dodaj mąkę pszenną na patelnię i masło. Wymieszaj. Mąkę podsmażyć na złoty kolor, a następnie dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszaj ponownie. Cienkim strumieniem wlej 0,5 litra wody na patelni cały czas mieszając składniki.
Dodaj sól i pieprz. W razie potrzeby dodaj przyprawy. Osobiście dodaję suszony koperek, pietruszkę i czosnek. Czasami używam oregano i papryki. Dodaj trochę cukru do sosu, aby zrównoważyć smak. Wymieszaj składniki, aby nie powstały grudki. Pod koniec gotowania dodaj na patelnię śmietanę. Wszystko wymieszaj.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.