Sos bez mięsa z pastą pomidorową – Rewelacyjny w smaku i pasuje do każdej potrawy. Przepis.

Kobieta, z którą pracowałam w szkole, mieszka w tym samym budynku z rodzicami przy sąsiednim wejściu. Sąsiad wygląda nawet jak kucharz: duży i dobrze zbudowany, z czerwonymi policzkami i włosami związanymi w ciasny kucyk. Zawsze pachniała wypiekami, nawet poza pracą. A jej sos bez mięsa to coś niesamowitego.

W latach szkolnych uwielbiałam jeść w naszej stołówce. Jedzenie było tam pyszne. Mimo, że wszystkie drugie dania były podawane z jednym i tym samym sosem, nikt nie narzekał na monotonię. Sos bezmięsny smakował lepiej niż jakikolwiek bulion. A niedawno moja mama dowiedziała się od kucharza o jej przepisie. Dzielę się tym z tobą!

Składniki:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml wody
  • sól, pieprz czarny (mielony), cukier do smaku
  • 1-1,5 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Rozpuść masło na małym ogniu. Możesz dodać do niego trochę warzyw, jeśli krem ​​się przypala. Dodaj mąkę pszenną na patelnię i masło. Wymieszaj. Mąkę podsmażyć na złoty kolor, a następnie dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszaj ponownie. Cienkim strumieniem wlej 0,5 litra wody na patelni cały czas mieszając składniki.

Dodaj sól i pieprz. W razie potrzeby dodaj przyprawy. Osobiście dodaję suszony koperek, pietruszkę i czosnek. Czasami używam oregano i papryki. Dodaj trochę cukru do sosu, aby zrównoważyć smak. Wymieszaj składniki, aby nie powstały grudki. Pod koniec gotowania dodaj na patelnię śmietanę. Wszystko wymieszaj.

Oto sos bez mięsa jest gotowy. Dodaję go do owsianki, tłuczonych ziemniaków i nie tylko. A jak z nim smakują soczyste klopsiki! Ci, którzy jedli w szkolnej stołówce, wciąż pamiętają ich smak. Podoba Ci się przepis? Podziel się swoją opinią w komentarzach!

error: Treść zabezpieczona !!