Nie mogę przestać go jeść – makaron z mięsem mielonym w zupełnie innym wykonaniu i to zaledwie w pół godziny.

Czy makaron z mięsem mielonym zawsze należy podawać w ten sam sposób?

Niekoniecznie. Spaghetti w tradycyjnej formie jest pyszne, ale może by tak dla odmiany… nadziać mięso makaronem? W poniższym przepisie zobaczysz jak to zrobić.

Przygotuj:

  • mięso mielone – 500g
  • makaron spaghetti ok.30g
  • olej
  • ser żółty – ok.100g
  • cebulę
  • czerwoną paprykę
  • czosnek – dwa ząbki
  • zioła – natkę pietruszki i rozmaryn
  • przyprawy – czarny pieprz, i sól.

Do tej potrawy potrzebny będzie również sos pomidorowy. By go przyrządzić, przygotuj:

  • koncentrat pomidorowy – dwie łyżki
  • wodę – 250 ml
  • czarny pieprz i sól.

Wykonanie:

Mięso wymieszaj z przyprawami, a makaron podziel na cienkie wiązki.

Każdą wiązkę makaronu owiń mięsem mielonym tak, by z każdej strony wystawały kawałki makaronu długości około dziesięciu centymetrów.

Wyłóż całość na patelnię i usmaż mięso na oleju z obydwu stron.

W międzyczasie pokrój paprykę.

Posiekaj czosnek i cebulę.

Przełóż pokrojone warzywa na patelnię.

Następnie wymieszaj w osobnym naczyniu koncentrat pomidorowy, wodę i przyprawy.

Wlej sos na patelnię i całość gotuj przez kilkanaście minut.

Użyj pokrywki.

Na koniec posyp potrawę z serem i trzymaj na ogniu jeszcze przez kilka minut.

error: Treść zabezpieczona !!