Sprawdzone sposoby na pyszną zupę – Kilka uniwersalnych wskazówek, które każda gospodyni musi poznać

Ugotowanie dobrej zupy wydaje się zadaniem banalnie prostym nawet dla osób o przeciętnych kwalifikacjach kucharskich. Jednakże w praktyce okazuje się to nie takie proste.

Co decyduje o jakości przyrządzanej przez nas zupy?. Kolor, aromat, wyrazistość i odpowiednie zbalansowanie smaku, a także w określonych przypadkach gęstość lub klarowność. Istnieją na szczęście pewne  zasady pozwalające nam, niezależnie od rodzaju zupy, osiągnąć zamierzony efekt.

W przypadku niektórych zup (przede wszystkim rosołu) o końcowym sukcesie decyduje klarowność. W tym celu tuż po zagotowaniu wywaru niezbędne jest ściągnięcie z jego powierzchni powstałej piany oraz osadzonego tłuszczu.

Czynność musimy powtórzyć kilkukrotnie. W przypadku gdy piana zdąży osiąść na dnie garnka, dolewamy szklankę zimnej wody. Spowoduje to ponowne osadzenie piany na powierzchni.

Wspaniałe właściwości posiada cebula. Upieczona  wcześniej w piekarniku zapewni wywarom mięsnym piękny złocisty kolor i świetnie podbije smak.

W przypadku rosołu do bulionu dodajemy całą cebulę oraz marchewkę, a pomijamy liść laurowy.

Doskonałe zastosowanie mają ziemniaki. Po pierwsze uratują zupę po przesoleniu – surowe i obrane po wrzuceniu do zupy zaabsorbują nadmiar soli. Ponadto świetnie zagęszczają wywar.

Jeżeli gotujemy zupę bez ziemniaków ale z innymi warzywami, w celu zagęszczenia podsmażamy kilka łyżek mąki na niedużej ilości oleju po czym dodajemy do bulionu.

W naszej kuchni chętnie wykorzystujemy czosnek posiadający unikalne walory aromatyczne, smakowe oraz zdrowotne. Chcąc wszystkie te walory zachować czosnek dodajemy do zupy tuż przed końcem gotowania.

Innym sposobem mogącym podnieść jakość naszej zupy jest dodanie do wywaru z kości plasterka twardego sera. Czynimy to 15 minut przed końcem gotowania.

Jak wiadomo jednym z podstawowych składników stanowiącym o smaku zupy jest sól. Bardzo ważna jest nie tylko jej ilość ale również moment, w którym dodajemy ją do wywaru. I tak w przypadku rosołu sól dosypujemy na pół godziny przed końcem gotowania, a np. do zupy rybnej 3 minuty przed ukończeniem.

To tylko niektóre z możliwych do zastosowania w kuchni tricków ale z pewnością przybliżą przyrządzaną przez nas zupę do ideału.

error: Treść zabezpieczona !!