Przepis na szybki strudel z nadzieniem jabłkowo-makowym zachwyci podniebienia, a co więcej jest banalny do wykonania.
4 510
Jest wiele fantastycznych dań, które można serwować o każdej porze roku.
Do nich właśnie należy też strucel o nadzieniu makowo-jabłkowym. Nie jest tak trudny do wykonania, a po upieczeniu jest pyszny i wspaniale się prezentuje.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka cukru pudru
100 g masła
1 jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany
Olej
Składniki na farsz:
150 g zmielonego maku
Cukier puder
Cynamon
4 jabłka
Sok z cytryny
Dodatkowo: żółto
Wykonanie
Do miski wsypujemy suche składniki na ciasto, dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto.
Gdyby ciasto było za suche, dodajemy jeszcze śmietany. A jeśli za mokre – mąki.
Gotowe ciasto rozwałkujemy na prostokąt. Przygotowujemy farsz. Jabłka myjemy, obiecany i ścierany na dużych oczkach tarki. Dodajemy cukier, cynamon, skrapiamy sokiem z cytryny.
W drugiej misce mieszamy mak z cukrem pudrem. Wracamy do ciasta. Smarujemy je olejem, wykładamy masę makową, a następnie jabłka. Zaginamy krawędzie ciasta, a następnie zawijamy ciasto.
Gotowego strucla układamy na papierze do pieczenia, smarujemy żółtkiem. Pieczemy 25 min. w 180 st. C.