Jest to szybki i łatwy przepis na aromatyczny strudel makowy – Zaskoczysz swoich bliskich niesamowitym smakiem.
32
W misce połącz drożdże i mleko. Odlej połowę mleka (ok. 150 ml). Dodaj łyżkę stołową mąki i łyżeczkę cukru pudru. Dobrze wymieszaj. Przykryj masę ręcznikiem kuchennym lub ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Pozostałą przesianą mąkę wsyp do drugiej miski. Dodaje się sól, olej i cukier. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawaj drożdże. Przykryj masę ręcznikiem kuchennym lub czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Umieść mak w misce. Zagotuj wodę, aż mak znajdzie się około 2 cm nad nią. Pozostawić do ostygnięcia na co najmniej godzinę. Gdy masa ostygnie, odcedź całą wodę. Za pomocą miksera zmiksuj mak. W rondelku zagotuj mleko z cukrem, dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny i zmielony mak. Pozostawić na chwilę do zagotowania, a następnie ostudzić.