Jedz codziennie, nawet wieczorem i chudnij: Przepisy na zdrowe surówki z marchewki.

Marchew to jedno z moich ulubionych warzyw. Cenię go nie tylko za walory smakowe, ale przede wszystkim za bogactwo witamin, jakie w sobie zawiera.

Dodając marchewkę do codziennych potraw, zadbamy o prawidłowy poziom witaminy A, dzięki czemu będziemy cieszyć się zdrowiem, a przy okazji piękną, promienną cerą.

Marchew wpływa też pozytywnie na poziom cholesterolu, wzmacnia nasz układ odpornościowy i zapobiega zawałom serca. Przy tym wybornie chrupie oraz smakuje!

Nie wyobrażam sobie dań bez marchewki, a że lubię ją tak bardzo, to przygotowuję domowe sałatki na ich bazie. Wykorzystuję je do obiadów, ale też jako sycącą przekąskę w ciągu dnia bądź na kolację. W każdej postaci smakują wyśmienicie!

Dziś podzielę się z Wami trzema ulubionymi przepisami na surówki z marchwi. Mam nadzieję, że zagoszczą w Waszym codziennym menu!

Tradycyjna sałatka z marchewki i kapusty

Mix smaków i witamin. Oto składniki:

  • ćwierć białej kapusty
  • 2-3 marchewki
  • cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Kapustę drobno poszatkuj, oprósz solą oraz pieprzem. Dodaj do tego starte na grubych oczkach marchewki oraz pokrojoną w kostkę cebulkę.

Wszystko razem wymieszaj, na koniec dodaj 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Gotowe! Taką sałatkę możesz przygotować też z kapusty kiszonej. Smakuje równie dobrze.

Marchew na słodko

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • rodzynki
  • miód
  • sok z cytryny
  • jogurt naturalny
  • cynamon mielony

Marchewki zetrzyj na tarce według upodobania – mogą być grube oczka lub drobne. Rodzynki (ok. 100 g) wsyp do miseczki i zalej wodą na kilka minut.

Do salaterki dodaj 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę cynamonu oraz 100 g jogurtu. Wszystko wymieszaj. Do marchewki dodaj odcedzone z wody rodzynki, zalej przygotowanym sosem. Wszystko wymieszaj.

Marchew z jajkiem

Zdrowa, sycąca porcja sałatki. Składniki:

  • 5-6 średnich marchewek
  • 5-6 jajek
  • czosnek
  • jogurt naturalny
  • sól
  • ulubione zioła

Jajka ugotuj na twardo, odstaw do ostygnięcia. Zimne pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach. Marchewkę obierz i także zetrzyj na grubych oczkach. Połącz składniki.

Dodaj do tego posiekane 3 ząbki czosnku oraz świeże zioła (np. pietrucha). Przypraw solą i zagęść jogurtem. Możesz użyć też śmietany. Gotowe!

Sałatka warstwowa z marchewki

Składniki

  • 2-3 marchewki
  • 3 jajka
  • 2 jabłka
  • 100 g sera żółtego
  • cebula
  • czosnek
  • sól
  • mielony pieprz
  • kefir

Jajka ugotuj na twardo, kiedy ostygną, zetrzyj na grubych oczkach. Podobnie zrób z marchewką, żółtym serem oraz jabłkami. Każdy z produktów trzymaj osobno.

Ćwierć cebuli drobno posiekaj. Następnie pozbądź się z niej goryczki. By to zrobić, zalej ją gorącą wodą, odcedź, zalej zimną wodą na 2 minuty, odcedź. Czosnek drobno pokrój, ale nie zalewaj już wodą.

Sałatkę układaj warstwowo. Spód zaczynasz od cebuli (ułóż w formie pełnego okręgu), na to jabłko, następnie jajko, marchew, czosnek i ser. Powtórz warstwy jeszcze raz, na koniec zalej delikatnie kefirem.

Danie wstaw do lodówki na około godzinę. Smakuje niezwykle, a prezentuje się wybornie! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!