Szarlotka na mleku z przepisu babci – będzie znikać ze stołu w mgnieniu oka

Przepis na tę szarlotkę z mlekiem na pewno stanie się Twoim ulubionym w kuchni.Nie ma na świecie osoby, która nie skusiłaby się na domowej roboty ciasto.

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 4 jajka,
  • 350 gram mąki,
  • 200 gram cukru pudru,
  • 350 ml mleka,
  • 100 ml oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczyptę soli,
  • jedną łyżeczkę cukru pudru (na posypkę).

Sposób przyrządzenia:

Na samym początku należy ubić mikserem jajka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym – przyda się do tego celu osobna miska. Następnie trzeba dolać mleko i olej słonecznikowy, po czym dokładnie wymieszać. Do drugiej miseczki przesiewa się mąkę, sól oraz proszek do pieczenia.

Po wymieszaniu należy połączyć zawartość obu misek. Teraz kolej na odpowiednie przygotowanie jabłek. Obejmuje ono dokładne obranie ich oraz staranne usunięcie nasion. Następnie należy je pokroić w cieniutkie plasterki. Naczynie do pieczenia trzeba koniecznie nasmarować olejem, by ciasto nie przywarło.

Kiedy już się to zrobi, połowa jabłek powinna znaleźć się na samym dole. Po wlaniu masy układa się drugą część owoców. Piekarnik musi być rozgrzany do 180 stopni, co jest optymalną temperaturą dla tego wypieku. Ciasto należy piec około 40 minut, zależnie od piekarnika, jaki się posiada.

Najlepiej co jakiś czas sprawdzać gotowość do wyjęcia za pomocą drewnianego patyczka. Po upieczeniu trzeba odstawić ciasto do ostygnięcia, a następnie posypać z wierzchu cukrem pudrem, by zapewnić nie tylko słodki smak, ale także atrakcyjny wygląd.

error: Treść zabezpieczona !!