Szarlotka z twarogiem to pyszny deser.

Szarlotka to pyszne ciasto, którym można się cieszyć o każdej porze roku. Można ją podawać na ciepło z lodami lub z herbatą.

Jest to najlepszy deser, niezależnie od sposobu podania. Najlepszy jest taki, który powstaje w Twojej kuchni. Możesz zrobić pyszne, pachnące ciasto w domu, stosując odpowiednie proporcje. Chociaż dostępnych jest wiele przepisów na szarlotkę, ten przepis z twarogiem jest naprawdę wyjątkowy. Jest to wyjątkowy przepis, którego nigdy wcześniej nie widziałeś. Twoja rodzina i przyjaciele będą zdumieni i wszyscy będą chcieli więcej.

Składniki ciasta kruchego:

  • 250g masła (margaryny).
  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 10g proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • Twaróg 500g (tłusty, półtłusty lub chudy w zależności od preferencji)
  • 6 średnich jabłek
  • 500g kwaśnej śmietany
  • 80g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki skrobi
  • 1 średnie jajko
  • Cukier waniliowy

Wykonanie:

Masło umieścić w dużej misce. Za pomocą miksera kremować je do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masła wmieszać proszek do pieczenia i sól. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę.

Upewnij się, że ciasto jest dobrze wyrobione. Uformuj z niego kulę i owiń folią cling. Ciasto powinno być przechowywane w lodówce przez co najmniej godzinę.

Gdy wyschnie, można je wyjąć i podzielić na dwie równe części. Jedną porcję ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto obficie posypać krochmalem.

Jabłka obrać, umyć, a następnie zetrzeć na tarce za pomocą dużej tarki. Aby nie czerniały, można je lekko skropić sokiem z cytryny. Jabłka posypać cynamonem i cukrem waniliowym. W misce połączyć śmietanę, jajka, cukier i śmietankę.

Wstępnie rozwałkuj ciasto i ułóż nadzienie serowe i jabłkowe w kształcie szachownicy. Oto prosty sposób: nakładaj na przemian łyżkę nadzienia serowego z łyżką startych jabłek z cynamonem.

Drugą połowę ciasta należy rozwałkować i położyć na wierzchu jabłkowo-serowej szachownicy. Jeśli ciasto wystaje poza formę, należy użyć noża, aby delikatnie je usunąć. Widelcem nakłuć wierzch ciasta i posmarować go roztrzepanym jajkiem.

Piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto możesz lekko oprószyć cynamonem lub cukrem pudrem. Na wierzch można położyć bitą śmietanę.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!