Przygotowanie warzyw w restauracji – jak zrobić to sprawnie i szybko

Ręczne krojenie warzyw w restauracji wymaga nie tylko znacznie większego poświęcenia od kucharza, ale przede wszystkim kosztuje znacznie więcej czasu. W profesjonalnym lokalu gastronomicznym czas jest jednym z najważniejszych czynników wpływającym na jakość pracy i zadowolenie klienta. Aby usprawnić proces przygotowania posiłków stosuje się więc rozwiązania, które pozwalają zautomatyzować pracę w restauracyjnej kuchni – w tym między innymi szatkownicę gastronomiczną.

Szatkownica gastronomiczna – możliwości

To proste urządzenie pozwala sprawnie i dokładnie pokroić różnorodne artykuły spożywcze, w tym przede wszystkim warzywa i owoce. Błyskawiczna praca maszyny sprawia, że czas przygotowywania posiłków znacznie się skraca.

Produkty pokrojone z użyciem szatkownicy gastronomicznej mają jeszcze jedną zaletę: maszyna jest w stanie poszatkować elementy nie tylko szybko, ale przede wszystkim równo, co nie jest możliwe przy pracy manualnej, nawet jeśli nożem operuje najwybitniejszy szef kuchni.

W zależności od potrzeb, szatkownica gastronomiczna posiada wymienne ostrza oraz tarcze, które są przystosowane do krojenia różnych produktów. Można dzięki temu pokroić różnorodne artykuły spożywcze, zarówno te miękkie i delikatne, jak np. kapusta czy ser, jak i te bardziej zwarte i twarde, jak ziemniak czy marchew. Dodatkowo, urządzenie pozwala pokroić poszczególne produkty w plastry, talarki, słupki, kostki, a także przeobrazić je w wiórki lub jednolitą miazgę. Wszystko zależnie od aktualnych potrzeb restauracji.

Gdzie sprawdzi się szatkownica gastronomiczna?

Szatkownica jest bardzo uniwersalnym urządzeniem, które znajdzie zastosowanie w niemal każdym lokalu gastronomicznym: od tradycyjnej restauracji, poprzez bar z sałatkami, pizzerię, budkę z kebabem czy foodtruck z kanapkami, aż po hotele i pensjonaty.

To także niezbędne narzędzie pracy w wielu przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem warzyw i owocówa także wiele firm cateringowych. Niewielki koszt szatkownicy gastronomicznej pozwala zoptymalizować pracę w kuchni i usprawnić czas przygotowywania posiłków na tyle, że na jej zakup decydują się również niewielkie lokale.

Dobrej jakości szatkownice gastronomiczne, przeznaczone dla profesjonalnych lokali gastronomicznych są zasilane elektrycznie, wykonane ze stali nierdzewnej i posiadają moc powyżej 500W, która pozwala na nieprzerwaną, precyzyjną pracę oraz umożliwia obróbkę twardych i ciężkich do skrojenia artykułów spożywczych.

error: Treść zabezpieczona !!