Przepis na szybkie ciasto czekoladowe: przygotowanie zajmie 15 minut. Przekonaj się, jakie są smaczne
14
Błyskawiczne ciasto czekoladowe, które przygotujesz w 15 minut. Spróbuj!
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
150 g cukru
150 ml mleka
150 ml oleju
3 łyżki kakao
1 opakowanie proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
Polewa:
300 ml mleka
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki kukurydzianej
30 g cukru
50 ml oleju
100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem. Następnie powoli wlewamy mleko oraz olej.
Wciąż mieszając, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i przesianą przez sito mąkę. Całość mieszamy, aż osiągnie jednolitą konsystencję.
Wylewamy przygotowane ciasto na natłuszczoną, wcześniej przygotowaną brytfannę. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Do garnka wlewamy mleko i olej, a następnie dodajemy cukier oraz mąkę kukurydzianą. Całość mieszamy i dodajemy kakao. Gotujemy.
Na koniec wrzucamy do przygotowanej polewy kawałki czekolady i gotujemy przez kolejne dwie minuty, ciągle mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmujemy polewę z gazu.
Upieczone ciasto kroimy w równomierną kostkę i nakłuwamy za pomocą wykałaczek.
Następnie polewamy je czekoladową polewą i odstawiamy do zastygnięcia.