Przepis na szybkie ciasto czekoladowe: przygotowanie zajmie 15 minut. Przekonaj się, jakie są smaczne

Błyskawiczne ciasto czekoladowe, które przygotujesz w 15 minut. Spróbuj!

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 150 ml oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej

Polewa:

  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 30 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem. Następnie powoli wlewamy mleko oraz olej.

Wciąż mieszając, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i przesianą przez sito mąkę. Całość mieszamy, aż osiągnie jednolitą konsystencję.

Wylewamy przygotowane ciasto na natłuszczoną, wcześniej przygotowaną brytfannę. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

Do garnka wlewamy mleko i olej, a następnie dodajemy cukier oraz mąkę kukurydzianą. Całość mieszamy i dodajemy kakao. Gotujemy.

Na koniec wrzucamy do przygotowanej polewy kawałki czekolady i gotujemy przez kolejne dwie minuty, ciągle mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmujemy polewę z gazu.

Upieczone ciasto kroimy w równomierną kostkę i nakłuwamy za pomocą wykałaczek.

Następnie polewamy je czekoladową polewą i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!