Wystarczy 10 min, aby uzyskać idealne, miękkie i świeże ciasto drożdżowe. Instrukcja krok po kroku
Nieraz spontanicznie podjąłeś decyzję o przygotowaniu czegoś pysznego? Przyszli niespodziewani goście i nie wiedziałeś co możesz dla nich zrobić?
A może chciałeś zjeść przepyszną kolację albo deser, ale nie miałeś natchnienia? Dziś pokażę Ci jak zrobić szybkie ciasto drożdżowe, które sprawdzi się w każdej sytuacji!
Ciasto możesz nadziewać według swoich własnych upodobań. Jedynie od Twojego gustu zależy czy będzie to słodkie czy słone nadzienie. W przypadku ciasta drożdżowego wyśmienicie sprawdzi się zarówno jedno i drugie 😉
Wielką zaletą mojego przepisu jest fakt, że wystarczy 10 minut, aby uzyskać idealne, miękkie i świeże ciasto drożdżowe. Chcesz zobaczyć jak krok po kroku zrobić świetne ciasto? A więc zaczynajmy!
Szybkie ciasto drożdżowe
Wszystko czego będziesz potrzebował to:
- 700 g mąki pszennej;
- 350 ml wody;
- 3 łyżki cukru;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 4 łyżki oleju słonecznikowego;
- 80 g masła;
- 33 g świeżych drożdży/ 11 g suchych drożdży.
Jeśli wybrałeś świeże drożdże wyjmij je wcześniej z lodówki, aby ich temperatura zrównała się z temperaturą pokojową. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotuj patelnię i wlej na nią wodę. Wodę zacznij podgrzewać i stopniowo rozpuszczaj w niej masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, wyłącz ogień. Pozostaw mieszaninę, aby lekko się ostudziła.
Kiedy woda z masłem będzie jeszcze ciepła dodaj do nich drożdże, sól, cukier i olej. Całość dokładnie wymieszaj.
Mieszaninę wlej do głębokiej miski. Przesiej do niej również mąkę i zacznij ugniatać ciasto. Zagniataj je do momentu, w którym stanie się elastyczne i nie będzie lepić się do ścianek naczynia.
Ciasto musisz piec dwuetapowo, co pozwoli uzyskać wyśmienity efekt końcowy. Kiedy więc zagnieciesz ciasto, umieść je na blaszce i piecz przez około 10 minut z uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Po tym czasie zamknij drzwiczki i piecz ciasto jeszcze przez 30 minut.