W 10 minut przygotujesz to ciasto: Jest tak pyszne, że będziesz chciał je robić codziennie.

Oto innowacyjny sposób na szybkie ciasto z jabłkami o subtelnej nucie karmelu. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć perfekcyjny deser towarzyszący filiżance kawy.

Składniki:

  • świeże jabłko
  • pół cytryny (do wyciśnięcia)
  • cukier – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka
  • odrobina cynamonu
  • dżem morelowy – 1 łyżka

Na ciasto:

  • jaja – 3 szt
  • cukier – 150 g
  • sól – odrobina
  • cukier waniliowy – 8 g
  • aromatyczny olej – 120 ml
  • świeże mleko – 150 ml
  • mąka pszenna – 250 g
  • proszek do pieczenia – 16 g
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

Zacznij od obrania jabłka i wycięcia jego rdzenia.

Następnie pokrój je w subtelne półksiężyce. Na rondlu połącz masło i cukier. Kiedy oba składniki będą w stanie płynnym, dodaj kawałki jabłka oraz dżem. Smaż do zeszklenia.

Zdejmując z palnika, przystąpmy do tworzenia ciasta: Cukier ubij z jajkami do momentu, gdy masa będzie puszysta.

Wlej olej i mleko, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodając sypkie elementy, czyli sól oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem, zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej masy.

Przygotuj formę o podwyższonych bokach: albo wyłóż ją papierem do pieczenia, albo smaruj masłem i posyp mąką. Przelej do niej masę ciasta. Na powierzchnię ułóż wcześniej przygotowane jabłka.

Pieczenie powinno odbywać się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Po wyjęciu, dla efektu, posyp wierzch cukrem pudrem. Smacznego życzenia przesyłamy!

error: Treść zabezpieczona !!