Domowa pyszna szynka wieprzowa bez chemii – lepsza niż sklepowa. Na świąteczny stół w sam raz. Lepiej zapisz przepis

Dobrej jakości wędlina to coś co lubią wszyscy mięsożerni smakosze. Do tego, jeśli jest to dobrze przyrządzona szynka domowej roboty to istna uczta dla podniebienia.

Tutaj poznasz przepis na szynkę wieprzową, którą będziesz mógł przyrządzić w swoim piekarniku. To opcja dla fanów zdrowej kuchni, bez zbędnych, chemicznych ulepszaczy smaku.

Pyszna i soczysta szynka uświetni zarówno świąteczny posiłek, wyjątkową kolację, jak i zwyczajne weekendowe, rodzinne śniadanie. Zatem czas na obiecany przepis.

Składniki:

  • 3 kg mięsa wieprzowego (najlepsza będzie polędwica, ale z powodzeniem można użyć innego kawałka mięsa, jak choćby chudego schabu)
  • 1 marchew
  • 2 sztuki cebuli
  • 3 sztuki selera
  • 20 g tymianku
  • 20 g rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki pieprzu ziarnistego
  • 1 cytryna
  • 2 średniej wielkości pomarańcze
  • 6 łyżek dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Na samym początku mięso przewiąż sznurkiem. Ułóż je w formie do pieczenia, następnie zalej wrzątkiem, tak aby blacha w 1/3 była wypełniona wodą.

W dalszej kolejności obierz warzywa. Marchew pokrój w plasterki, a selera w kostkę. Cebulę posiekaj w piórka. Wsyp warzywa do mięsa i dodaj wszystkie przyprawy. Z cytrusów zetrzyj skórkę, a następnie gotową dorzuć do mięsa i pozostałych składników.

Wyciśnij sok z cytryny, połącz z 2 łyżkami soli, dolej do formy i delikatnie zamieszaj. Wypełnioną już wszystkimi składnikami blachę przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego wcześniej do temperatury 170 stopni piekarnika. Mięso piecz przez 75 minut.

Po upływie przewidzianego na pieczenie czasu wyjmij formę z piekarnika. Ściągnij folię i pozostaw mięso do wystudzenia, na około pół godziny. Po tym czasie domowa szynka jest gotowa do krojenia.

Możesz delektować się pyszną i zdrową wędliną. Sprawdzi się świetnie z kanapkami, ale także jako sztuka mięsa do obiadu lub sałatki.

error: Treść zabezpieczona !!