Tutaj poznasz przepis na szynkę wieprzową, którą będziesz mógł przyrządzić w swoim piekarniku. To opcja dla fanów zdrowej kuchni, bez zbędnych, chemicznych ulepszaczy smaku.
Na samym początku mięso przewiąż sznurkiem. Ułóż je w formie do pieczenia, następnie zalej wrzątkiem, tak aby blacha w 1/3 była wypełniona wodą.
W dalszej kolejności obierz warzywa. Marchew pokrój w plasterki, a selera w kostkę. Cebulę posiekaj w piórka. Wsyp warzywa do mięsa i dodaj wszystkie przyprawy. Z cytrusów zetrzyj skórkę, a następnie gotową dorzuć do mięsa i pozostałych składników.
Wyciśnij sok z cytryny, połącz z 2 łyżkami soli, dolej do formy i delikatnie zamieszaj. Wypełnioną już wszystkimi składnikami blachę przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego wcześniej do temperatury 170 stopni piekarnika. Mięso piecz przez 75 minut.
Po upływie przewidzianego na pieczenie czasu wyjmij formę z piekarnika. Ściągnij folię i pozostaw mięso do wystudzenia, na około pół godziny. Po tym czasie domowa szynka jest gotowa do krojenia.