W tym artykule wyjaśniono, dlaczego nie należy spożywać tej ryby.

Ta ryba jest powodem, dla którego nie będę jej jadł

Ryby to kluczowy składnik każdej diety. Są one najlepszym źródłem kwasu tłuszczowego omega-3, który ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie i zdrowie organizmu.

Największe stężenie kwasów omega-3 można znaleźć w tłustych rybach, takich jak łosoś, dorsz i sardynki. Nie wszystkie ryby można zaliczyć do tych, które posiadają ten składnik odżywczy. Niektóre z tych ryb zawierają również substancje szkodliwe. W tym artykule skoncentrujemy się na jednej rybie.

Jest to tilapia, bardzo popularna ryba, której zakup powinniśmy rozważyć następnym razem. Jest ona szczególnie dobra, gdy pochodzi bezpośrednio z hodowli.

Należy się nad tym zastanowić. Tilapia ma za dużo kwasów omega-6 i za mało omega-3. Oznacza to, że kwasów omega-6 jest 11 razy więcej niż omega-3. Naukowcy uważają, że optymalna proporcja to taka, w której zawartość kwasów omega-6 jest co najmniej dwa razy większa niż omega-3.

Chociaż kwasy omega-6 są niezbędne i wymagane przez organizm, zbyt duża ilość omega-3 w diecie może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, takich jak stany zapalne, astma czy nowotwory.

Tilapię można karmić niemal każdym pokarmem, ponieważ jest to w większości ryba hodowlana. Hodowcy uwielbiają to rozwiązanie, ponieważ dzięki niemu mogą jeść resztki z domowych posiłków. W skrajnych przypadkach mogą być również karmione odchodami innych zwierząt.

Naukowcy odkryli, że poziom substancji rakotwórczych w chińskich hodowlach ryb jest znacznie wyższy niż u ich osobników. Spożywanie tilapii może zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

Hodowla tilapii może być także źródłem pestycydów i antybiotyków. Jest prawdopodobne, że w hodowlach tilapii, zwłaszcza w Chinach, stosuje się antybiotyki do karmienia tych ryb.

Duże ryzyko mogą stwarzać także dioksyny, substancje występujące w hodowlach tilapii, które mogą przyczyniać się do rozwoju i powstawania nowotworów.

error: Treść zabezpieczona !!