Smaczne i szybkie małe co nieco – Tortilla z serem i szynką. Przepis.
614
Tortilla z serem i szynką to przekąska to łatwa w przygotowaniu i pyszna przekąska, która podbije serca i podniebienia Twoich gości.
Chrupiące, smażone placki tortilli połączone z aromatycznym nadzieniem sprawiają, że danie w błyskawicznym tempie znika z talerza. Wypróbujcie przepis i przekonajcie się sami!
Potrzebne składniki:
300 g szynki
100 g twardego sera
1 opakowanie placków tortilli
2 cebule
1 kiszony ogórek
2 łyżki mleka
2 jajka
1 słodka papryka
2 łyżki ketchupu
100 g śmietany lub majonezu
sól do smaku
olej
Sposób przygotowania tortilli
Cebule należy obrać, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. W następnej kolejności cebule podsmażamy z dodatkiem oleju oraz dodajemy do nich ketchup. Paprykę, szynkę oraz kiszonego ogórka pokrój w kostkę. Do startego sera trzeba dodać kwaśną śmietanę lub majonez, a całość posolić.
Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Powstały farsz równomiernie rozłóż na wszystkich plackach tortilli. W następnej kolejności zawiń placki w ciasne rulony i pokrój na małe części. Do naczynia wbijamy jajka, które należy roztrzepać trzepaczką z mlekiem.
Przygotowane kawałki tortilli moczymy w powstałej masie z każdej strony i smażymy je na patelni z dodatkiem oleju, aż się nie zarumienią. Tortille należy smażyć na małym ogniu i wcześniej rozgrzanej patelni. Życzymy smacznego!