Smaczne i szybkie małe co nieco – Tortilla z serem i szynką. Przepis.

Tortilla z serem i szynką to przekąska to łatwa w przygotowaniu i pyszna przekąska, która podbije serca i podniebienia Twoich gości.

Chrupiące, smażone placki tortilli połączone z aromatycznym nadzieniem sprawiają, że danie w błyskawicznym tempie znika z talerza. Wypróbujcie przepis i przekonajcie się sami!

Potrzebne składniki:

  • 300 g szynki
  • 100 g twardego sera
  • 1 opakowanie placków tortilli
  • 2 cebule
  • 1 kiszony ogórek
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 1 słodka papryka
  • 2 łyżki ketchupu
  • 100 g śmietany lub majonezu
  • sól do smaku
  • olej

Sposób przygotowania tortilli

Cebule należy obrać, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. W następnej kolejności cebule podsmażamy z dodatkiem oleju oraz dodajemy do nich ketchup. Paprykę, szynkę oraz kiszonego ogórka pokrój w kostkę. Do startego sera trzeba dodać kwaśną śmietanę lub majonez, a całość posolić.

Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Powstały farsz równomiernie rozłóż na wszystkich plackach tortilli. W następnej kolejności zawiń placki w ciasne rulony i pokrój na małe części. Do naczynia wbijamy jajka, które należy roztrzepać trzepaczką z mlekiem.

Przygotowane kawałki tortilli moczymy w powstałej masie z każdej strony i smażymy je na patelni z dodatkiem oleju, aż się nie zarumienią. Tortille należy smażyć na małym ogniu i wcześniej rozgrzanej patelni. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!