Pyszne Trójwarstwowe ciasto, idealne na święta. Koniecznie zapisz przepis.

Ciocia mojego najlepszego przyjaciela, podzieliła się ze mną rodzinnym przepisem na te wyjątkowe trójwarstwowe ciasto. Szczerze mówiąc, nie jadłam tak pysznego deseru już dawno! Bardzo delikatne, puszyste ciasto, po prostu rozpływa się w ustach.

Nadzienie ze śliwek i suszonych moreli jest niezwykle aromatyczne i soczyste, a warstwa cytryny harmonijnie równoważy słodki smak i nadaje przyjemną kwasowość temu pysznemu deserowi.

Dodatkowo ciasto dzięki swoim warstwą wygląda bardzo pięknie i z pewnością zaimponujesz swoim gościom jeśli zaserwujesz je do popołudniowej kawy!

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 100 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 250 g suszonych moreli
  • 250 g suszonych śliwek
  • 2 cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE

Aby przygotować nadzienie, pokrój cytrynę na 4 części, przemiel przez maszynę do mięsa. Suszone morele i śliwki drobno posiekaj.

Dodaj cukier i łyżkę mąki do cytryny. Dobrze wymieszaj.

Aby przygotować ciasto, zetrzyj na tarce zimne masło (najlepiej schłodzone w zamrażalce) z mąką, aż powstaną tzw. „okruchy”. Odłóż na bok dwie łyżki „okruchów”, aby posypać nimi później ciasto.

Dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól do ciasta. Wymieszaj, a następnie wlej mleko. Zagnieć ciasto. Uformuj je w kulkę.

Przenieś ciasto na stół posypany mąką, uformuj je w rulon i podziel na 4 części. Jedna z części powinna być nieco większa niż reszta ( jak na zdjęciu poniżej).

Rozwałkuj większą część ciasta i ułóż na dnie naczynia do pieczenia, nie zapomnij o bokach formy. Wcześniej nasmaruj formę małym kawałkiem masła lub przykryj kawałkiem pergaminu.

Na dolnej warstwie rozprowadź śliwki. Rozwałkuj kolejny kawałek ciasta i ułóż go w formie jako kolejną warstwę, delikatnie naciskając krawędzie.

Połóż suszone morele na cieście, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni. Przykryj warstwę suszonych moreli kolejną warstwą rozwałkowanego ciasta, kolejno rozłóż nadzienie z cytryny. Przykryj go ostatnim kawałkiem ciasta. Posyp pozostałymi okruchami na wierzchu.

Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Niech ciasto całkowicie ostygnie, a dopiero potem pokrój je na kawałki.

To wszystko, trójwarstwowe ciasto z aromatycznym nadzieniem jest gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!