Mąka, twaróg, wiórki, masło … Ten przepis na roladki z twarogu to petarda. Zrobisz je w 20 min – Gotowe roladki są wręcz obłędne

Niektórzy bardzo boją się ciasta drożdżowego i często szukają prostszych wypieków. Szukałam czegoś mniej wymagającego i niedawno trafiłam na przepis z dodatkiem twarogu.

Ciasto jest łatwe i przyjemne do pracy, a gotowe roladki są wręcz obłędne. Z początku robiłam ciastka głównie z dodatkiem cukru, jednak po wielu testach i eksperymentach przedstawiam sekretny składnik – wiórki kokosowe! Zapewniam, że pokochasz je tak samo jak ja.

Składniki:

  • 180g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 250g twarogu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Do miski wrzuć twaróg, sól i pokrojone miękkie masło. Składniki rozgnieć widelcem do uzyskania gładkiej masy.

Następnie dodaj połowę przesianej mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj. Teraz dodawaj stopniowo pozostałą mąkę i zagnieć zwarte ciasto. Możesz dodać więcej lub mniej mąki, w zależności od uzyskanej konsystencji,

Gotowe ciasto rozdziel na 2 części, rozwałkuj każdą na około 2-3mm grubości, odetnij postrzępione końce.

Każdy kawałek ciasta posyp cukrem i wiórkami kokosowymi, następnie zwiń ciasto w ciasną roladę.

Pokrój gotowe rolady na 5cm kawałki. Piecz je na blaszce wyłożonej papierem przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe bułeczki możesz posypać cukrem pudrem dla ozdoby. Uwaga – szybko znikają z talerza!

error: Treść zabezpieczona !!