Przepyszne udka z kurczaka – tak przygotowane smakują wybornie. Rozpływają się w ustach
583
Udka z kurczaka nie muszą być przygotowywane w sposób standardowy, czyli tylko smażone na patelni.
Poniżej prezentujemy przepis na wyjątkowe udka z kurczaka marynowane w maślance. Ich zaletą jest wyjątkowy smak oraz to, że praktycznie rozpływa się w ustach. Kolejną ciekawostką jeśli chodzi o ten przepis, jest to, że ma on ponad 100 lat.
Niezbędne składniki
6 udek z kurczaka
1 – 2 łyżki oleju
2 szklanki maślanki
czosnek
biały pieprz, słodka papryka, mielony pieprz oraz sól do przyprawienia udek
Jak przygotować udka?
Mięso należy umyć, osuszyć oraz oczyścić. Następnie mieszamy maślankę z czosnkiem, solą oraz przyprawami. Taką powstałą marynatą pokrywamy mięso. Jednym ze sposobów na dokładne pokrycie udek marynatą jest ich włożenie do torebki i potrząsanie. Po tej operacji udka należy wstawić do lodówki na całą noc.
Po ich wyjęciu z lodówki zostawiamy je na około 30 minut w temperaturze pokojowej, a po tym czasie mieszamy z odrobiną oleju. Udka należy piec przez 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W trakcie pieczenia udka polewamy marynatą kilkukrotnie, a w razie potrzeby podlać wodą.