Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy goście. Gdy tylko wystawię ją na stół znikają w mgnieniu oka.
57
Kurczak z warzywami można słusznie uznać za danie dietetyczne. A jeśli upieczesz go w rękawie, będzie jeszcze smaczniejszy i mniej kaloryczny. Dziś proponuje Ci przepis na genialnie pyszne i proste danie, czyli udka z kurczaka z kapustą.
To danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Twoja rodzina czy goście będą zachwyceni!
Składniki
Biała kapusta – 1 kg
Udko z kurczaka – 4 sztuki
Marchewki – 1 sztuka
Cebula – 1-2 sztuki
Czosnek – 1-2 ząbki
Sos adżika (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
Olej słonecznikowy – 2 łyżki
Masło – 30 g
Sól – do smaku
Przygotowanie:
Wymieszaj sos adżika ( zamiennie możesz użyć np. pasty paprykowej bądź pomidorowej), z 1 łyżką oleju słonecznikowego i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Udka umyj, usuń nadmiar tłuszczu i podziel je na dwie części. Natrzyj mięso przygotowanym sosem i włóż do lodówki na 30-40 minut.
Pokrój cebulę na pół pierścienie, posiekaj kapustę i zetrzyj marchewkę na grubej tarce. Posól warzywa i wymieszaj rękami. Dodaj olej słonecznikowy.
Warzywa rozłóż w rękawie, włóż kurczaka na wierzchu i dodaj masło.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 45 minut. Następnie delikatnie przetnij rękaw i włóż danie znów do piekarnika i piecz do momentu aż powstanie złota skórka.
Kapusta gotowana w rękawie różni się od zwykłej duszonej kapusty. Ma łagodniejszy smak, jest bardziej soczysta i pyszna. Smacznego!