Pieczone udka z kurczaka na kapuście to świetny pomysł na pyszne danie. Raz dwa i pyszny obiad na stole

Pieczone udka z kurczaka na kapuście to świetny pomysł na pyszne danie.

Potrawy pieczone w piekarniku cechują się przede wszystkim tym, iż są one znacznie bardziej dietetyczne i miękkie. Ten posiłek zachwyci swoim smakiem każdego, kto go spróbuje!

Warto wypróbować go na rodzinne spotkania czy też na zwykły, domowy obiad.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 4 udka z kurczaka,
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • czerwona papryka,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kapustę pokroić na plastry o grubości 2 cm, a następnie ułożyć je na natłuszczonej wcześniej blaszce do pieczenia. Potem posolić ją oraz popieprzyć.

Na wierzch ułożyć natomiast udka z kurczaka. Czosnek obrać i rozgnieść albo drobno zetrzeć i wymieszać go z oliwą, pieprzem i solą albo ulubionymi ziołami.

Taką mieszanką posmarować mięso. W między czasie rozgrzewać piekarnik. Kiedy mięso na kapuście będzie już przygotowane, blaszkę do pieczenia wstawić do piekarnika.

Całość piec ok. 45 minut w temperaturze wynoszącej 180 stopni.

Warzywa spod kurczaka mogą być świetnym dodatkiem do dania. Po upieczeniu, kapustę można podsmażyć na patelni, w celu uzyskania jeszcze bardziej wyraźniejszego smaku.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!