Ciastka waflowe – Zasmakuje absolutnie każdemu. 15 min to pyszne danie i gotowe. Smak mile zaskoczył mnie i gości

Ciastka waflowe, gdzieniegdzie zwane też andrutami, są produktem, który powinien znaleźć się w kuchni każdego kto nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie.

Sprawdzą się przede wszystkim w przygotowaniu błyskawicznych deserów. Mało kto wie jednak, że z ich pomocą możemy zrobić też ciekawe słone przekąski, na przykład z mięsem mielonym.

Przygotujesz je w zaledwie 15 minut, sprawdzą się jako obiad, kolacja lub przekąska dla niespodziewanych gości. Przedstawiamy przepis na ciekawe paszteciki z ciastek waflowych.

Główną zaletą tego przepisu jest szybkość przygotowania, z samym nadzieniem natomiast możesz dowolnie eksperymentować. Dobrym pomysłem będą smażone pieczarki, puree ziemniaczane lub ser z ziołami, puść wodzę fantazji.

Z powodzeniem możesz dodać ulubione warzywa, paprykę w proszku, czosnek, surowe tarte ziemniaki, a nawet kaszę czy ryż.

Składniki:

  • ciastka waflowe – 6 sztuk
  • mielona wołowina – 500 g
  • 3 jajka
  • średniej wielkości cebula
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • mleko – około 50ml
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa wraz z 1 jajkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowany mięsny farsz nakładaj na ciastko waflowe, rozłóż równomiernie, przyłóż drugim ciastkiem od góry i dociśnij. Tak przygotowane wafle pokrój na osiem części jak pizzę, lub na równomierne kwadraty (w zależności od tego czy używasz ciastek okrągłych czy kwadratowych).

W dużej misce roztrzep pozostałe jajka, wymieszaj z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Przygotowane wcześniej paszteciki zanurz w masie jajecznej. Nagrzej patelnię, smaż po obu stronach na złoty kolor.

Czas smażenia jest zależny od grubości warstwy mięsa. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!