Węgierskie chrusty – Receptura jest prosta, a smak obłędny. Znikają ze stołu w kilka chwil
19
Wypieki domowej roboty zawsze cieszą domowników i sprawiają, że ci zjadają je w mgnieniu oka.
Dzisiejszą propozycją będą węgierskie chrusty, które są bardzo popularne w tym kraju i inne od tych, które możemy znaleźć w Polsce. W przepisie używamy kwaśnej śmietany i lekkiego, drożdżowego ciasta.
Receptura jest prosta, a smak obłędny, dlatego koniecznie musisz ją wypróbować!
Wymagane składniki:
250 g mąki pszennej
50 g masła
50 ml mleka
50 g cukru białego
4 kurze żółtka
1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
1 łyżka stołowa Brandy
szczypta soli
1 łyżeczka suchych drożdży
olej roślinny
cukier puder
Sposób przyrządzenia:
Weź mały garnuszek, wlej do niego mleko i podgrzej je. Rozpuść w nim łyżeczkę drożdży. Do sporej miski wsyp mąkę, cukier oraz sól, a następnie wymieszaj.
Dodaj także żółtka, rozpuszczone w mleku drożdże, śmietanę oraz brandy. Wszystkie składniki dokładnie połącz i zacznij wyrabiać ciasto. W międzyczasie dodaj 50 g stopionego masła. Odstaw ciasto na 30 minut, do ciepłego miejsca, by te wyrosło.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i zacznij kroić w kształt prostokątów. Na środku każdego kawałka ciasta zrób niewielkie nacięcie i przełóż przez nie krawędzie.
Przygotuj patelnię lub garnek i rozgrzej dużą ilość oleju. Chrusty smaż w głębokim tłuszczu, aż te przybiorą rumianą barwę.
Po smażeniu wyłóż ciasteczka na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju. Możesz posypać chrusty cukrem pudrem dla dekoracji. Smacznego!