Węgierskie chrusty – Receptura jest prosta, a smak obłędny. Znikają ze stołu w kilka chwil

Wypieki domowej roboty zawsze cieszą domowników i sprawiają, że ci zjadają je w mgnieniu oka.

Dzisiejszą propozycją będą węgierskie chrusty, które są bardzo popularne w tym kraju i inne od tych, które możemy znaleźć w Polsce. W przepisie używamy kwaśnej śmietany i lekkiego, drożdżowego ciasta.

Receptura jest prosta, a smak obłędny, dlatego koniecznie musisz ją wypróbować!

Wymagane składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 50 g cukru białego
  • 4 kurze żółtka
  • 1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka stołowa Brandy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • olej roślinny
  • cukier puder

Sposób przyrządzenia:

Weź mały garnuszek, wlej do niego mleko i podgrzej je. Rozpuść w nim łyżeczkę drożdży. Do sporej miski wsyp mąkę, cukier oraz sól, a następnie wymieszaj.

Dodaj także żółtka, rozpuszczone w mleku drożdże, śmietanę oraz brandy. Wszystkie składniki dokładnie połącz i zacznij wyrabiać ciasto. W międzyczasie dodaj 50 g stopionego masła. Odstaw ciasto na 30 minut, do ciepłego miejsca, by te wyrosło.

Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i zacznij kroić w kształt prostokątów. Na środku każdego kawałka ciasta zrób niewielkie nacięcie i przełóż przez nie krawędzie.

Przygotuj patelnię lub garnek i rozgrzej dużą ilość oleju. Chrusty smaż w głębokim tłuszczu, aż te przybiorą rumianą barwę.

Po smażeniu wyłóż ciasteczka na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju. Możesz posypać chrusty cukrem pudrem dla dekoracji. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!