Do przygotowania sałatki należy w pierwszej kolejności przygotować odpowiedniej wielkości miskę. Następnie robienie sałatki należy rozpocząć od u gotowania jajek. Jajka należy gotować na twardo, a następnie ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone jajka należy przesypać do miski. Następnie trzeba przygotować twaróg. Gdy nasz twaróg zawiera płyn przed dodaniem do sałatki należy go odsączyć, tak aby sałatka nie była zbyt mokra.
Następnie odsączony ser mieszamy z musztardą i przesypujemy do miski z jajkiem. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dosypujemy do miski. Następnie należy umyć i osuszyć rzodkiewki.
Kolejno należy umyć, osuszyć i posiekać szczypiorek. Szczypiorek dodajemy do miski. Zawartość miski doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz innych wybranych przypraw.
Taka doskonale nadaje się do jedzenia na kanapkach oraz idealnie sprawdzi się jako sałatka na odchudzanie lub jako dodatek do obiadów.