Jest tak pyszny, że od razu zakocha się w nim cała rodzina: Pyszny deser z kremem budyniowym, wiśniami i czekoladą.

Twoja rodzina na pewno zakocha się w tym deserze według naszego przepisu.

Delikatny biszkopt z makiem dobrze komponuje się z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Dodatkowo ciasto uzupełnia owocowy składnik, który przyjemnie odświeży cały deser.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru (100 g)
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej (40 g)
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • szczypta soli
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 450 g owoców (wiśnie lub małe jagody)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki wody
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej + 100 ml wody

Polewa:

  • 200 g czekolady
  • 200 ml bitej śmietany

Przygotowanie:

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka wkładamy do jednej miski, a żółtka do drugiej.

Teraz wymieszaj żółtka ze 100 g cukru, skrobią kukurydzianą, dokładnie ubij do uzyskania gładkiej masy, a następnie zalej ją mlekiem.

Garnek postawić na kuchence i na średnim ogniu gotować gęstą śmietanę, cały czas mieszając. Następnie odstawić śmietankę i wmieszać zmiękczone masło.

Dodaj połamaną białą czekoladę i dobrze wymieszaj mieszankę trzepaczką, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Śmietanę przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wystygnięcia.  W międzyczasie wymieszaj białka ze szczyptą soli i ubij. Podczas ubijania dodaj 100 g cukru i ubijaj, aż powstanie gęsta.

W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie lekko wymieszaj z ubitymi białkami. Mieszamy.

Przygotuj dwie formy do pieczenia o średnicy 22 cm, wyłóż dno papierem do pieczenia i nałóż na każdą z nich mniej więcej taką samą ilość mieszanki białkowej. Posmarować łopatką i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30 minut.

Wiśnie obieramy, myjemy i wkładamy do garnka, gdzie dodajemy cukier i odrobinę wody (możemy również użyć innych owoców).

W osobnej misce wymieszaj 4 łyżki mąki kukurydzianej z wodą, wymieszaj  z wiśniami mikserem. Gotuj, ciągle mieszając, na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Upieczone ciasto pozostawiamy lekko do ostygnięcia, układamy obok siebie i nakładamy na nie połowę masy wiśniowej.

Na pierwsze ciasto wykładamy masę wiśniową wkładamy do okrągłej foremki, nakładamy połowę kremu, drugie ciasto, nakładamy masą wiśniową i ponownie nakładamy krem. Włóż foremkę do lodówki i przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę włożyć do małego garnka, dodać bitą śmietanę i pozostawić na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie zwarty lukier. Deser polukruj i ponownie włóż do lodówki.

Wszystko gotowe. Możemy kroić i podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!