Jest tak pyszny, że od razu zakocha się w nim cała rodzina: Pyszny deser z kremem budyniowym, wiśniami i czekoladą.
Twoja rodzina na pewno zakocha się w tym deserze według naszego przepisu.
Delikatny biszkopt z makiem dobrze komponuje się z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Dodatkowo ciasto uzupełnia owocowy składnik, który przyjemnie odświeży cały deser.
Składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru (100 g)
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej (40 g)
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g białej czekolady
- szczypta soli
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 450 g owoców (wiśnie lub małe jagody)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 – 3 łyżki wody
- 4 łyżki mąki kukurydzianej + 100 ml wody
Polewa:
- 200 g czekolady
- 200 ml bitej śmietany
Przygotowanie:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka wkładamy do jednej miski, a żółtka do drugiej.
Teraz wymieszaj żółtka ze 100 g cukru, skrobią kukurydzianą, dokładnie ubij do uzyskania gładkiej masy, a następnie zalej ją mlekiem.
Garnek postawić na kuchence i na średnim ogniu gotować gęstą śmietanę, cały czas mieszając. Następnie odstawić śmietankę i wmieszać zmiękczone masło.
Dodaj połamaną białą czekoladę i dobrze wymieszaj mieszankę trzepaczką, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Śmietanę przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wystygnięcia. W międzyczasie wymieszaj białka ze szczyptą soli i ubij. Podczas ubijania dodaj 100 g cukru i ubijaj, aż powstanie gęsta.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie lekko wymieszaj z ubitymi białkami. Mieszamy.
Przygotuj dwie formy do pieczenia o średnicy 22 cm, wyłóż dno papierem do pieczenia i nałóż na każdą z nich mniej więcej taką samą ilość mieszanki białkowej. Posmarować łopatką i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30 minut.
Wiśnie obieramy, myjemy i wkładamy do garnka, gdzie dodajemy cukier i odrobinę wody (możemy również użyć innych owoców).
W osobnej misce wymieszaj 4 łyżki mąki kukurydzianej z wodą, wymieszaj z wiśniami mikserem. Gotuj, ciągle mieszając, na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Upieczone ciasto pozostawiamy lekko do ostygnięcia, układamy obok siebie i nakładamy na nie połowę masy wiśniowej.
Na pierwsze ciasto wykładamy masę wiśniową wkładamy do okrągłej foremki, nakładamy połowę kremu, drugie ciasto, nakładamy masą wiśniową i ponownie nakładamy krem. Włóż foremkę do lodówki i przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę włożyć do małego garnka, dodać bitą śmietanę i pozostawić na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie zwarty lukier. Deser polukruj i ponownie włóż do lodówki.