Własny chleb jak z piekarni. Ten przepis jest wyjątkowo prosty i szybki. Chleb wychodzi przepysznie
21
Mało kto wyobraża sobie śniadanie bez pieczywa. To kupione w sklepie często jest nijakie i ma nienajlepszy skład, a piekarnie z na prawdę dobrym pieczywem nie zawsze jest łatwo znaleźć.
Dzisiaj pokażę Ci przepis na chleb, który z łatwością będziesz mógł upiec samemu w domu. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a smak wspaniały.
W dodatku będziesz mieć pewność, że nie ma w nim żadnych zbędnych spulchniaczy i ulepszaczy. Gwarantuję, że nigdy więcej nawet nie spojrzysz na pieczywo z marketu.
Składniki:
50g świeżych drożdży
900 ml letniej wody
1kg mąki krupczatki
3 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
szklanka otrębów pszennych
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1,5 łyżki łuskanych pestek dyni
3 łyżki sezamu
oliwa
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Włączamy piekarnik i nastawiamy go na 200 stopni. Wszystkie składniki łączymy razem w dużej misce.
Ciasto zgniatamy ręcznie przez około 10 -15 min, aż wszystkie składniki się połączą. Przykrywamy miskę i odstawiamy do ciepłego miejsca na 15 min.
Blaszkę, w której chcemy piec nasz chleb, smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45-50 min.
Po upieczeniu czekamy aż ostygnie i gotowe. Smacznego!