Własny chleb jak z piekarni. Ten przepis jest wyjątkowo prosty i szybki. Chleb wychodzi przepysznie

Mało kto wyobraża sobie śniadanie bez pieczywa. To kupione w sklepie często jest nijakie i ma nienajlepszy skład, a piekarnie z na prawdę dobrym pieczywem nie zawsze jest łatwo znaleźć.

Dzisiaj pokażę Ci przepis na chleb, który z łatwością będziesz mógł upiec samemu w domu. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a smak wspaniały.

W dodatku będziesz mieć pewność, że nie ma w nim żadnych zbędnych spulchniaczy i ulepszaczy. Gwarantuję, że nigdy więcej nawet nie spojrzysz na pieczywo z marketu.

Składniki:

  • 50g świeżych drożdży
  • 900 ml letniej wody
  • 1kg mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • szklanka otrębów pszennych
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 1,5 łyżki łuskanych pestek dyni
  • 3 łyżki sezamu
  • oliwa
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Włączamy piekarnik i nastawiamy go na 200 stopni. Wszystkie składniki łączymy razem w dużej misce.

Ciasto zgniatamy ręcznie przez około 10 -15 min, aż wszystkie składniki się połączą. Przykrywamy miskę i odstawiamy do ciepłego miejsca na 15 min.

Blaszkę, w której chcemy piec nasz chleb, smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45-50 min.

Po upieczeniu czekamy aż ostygnie i gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!