Przepis na wyjątkową włoską szarlotkę z jednej miski – Przygotuj w kilka minut i do piekarnika. Niezwykle smaczna
38
Przepis na wyjątkową szarlotkę o niepowtarzalnym smaku i aromacie.
Jedyna taka szarlotka włoska, którą można przygotować w zaledwie kilka minut.
Składniki:
pół kostki masła (100g), wcześniej roztopionego
2 jaja
1 i 1/4 szklanki cukru (250g)
1 całe opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki mąki pszennej (100g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka (100ml)
5 średnich jabłek, najlepiej kwaśnych
sok z cytryny
Potrzebne będą również:
masło i mąka do przygotowania formy
cukier puder do dekoracji.
Sposób wykonania:
Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Całość należy skropić sokiem z cytryny.
Okrągłą formę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Roztopione masło, jaja, mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz mleko delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dno wcześniej przygotowanej formy wyłóż jabłkami i zalej ciastem. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45 minut aż do uzyskania złotego koloru.
Wystudzone już ciasto oprósz cukrem pudrem. I gotowe.