Przepis na wyjątkową włoską szarlotkę z jednej miski – Przygotuj w kilka minut i do piekarnika. Niezwykle smaczna

Przepis na wyjątkową szarlotkę o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

Jedyna taka szarlotka włoska, którą można przygotować w zaledwie kilka minut.

Składniki:

  • pół kostki masła (100g), wcześniej roztopionego
  • 2 jaja
  • 1 i 1/4 szklanki cukru (250g)
  • 1 całe opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (100g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka (100ml)
  • 5 średnich jabłek, najlepiej kwaśnych
  • sok z cytryny

Potrzebne będą również:

  • masło i mąka do przygotowania formy
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób wykonania:

Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Całość należy skropić sokiem z cytryny.

Okrągłą formę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Roztopione masło, jaja, mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz mleko delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dno wcześniej przygotowanej formy wyłóż jabłkami i zalej ciastem. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45 minut aż do uzyskania złotego koloru.

Wystudzone już ciasto oprósz cukrem pudrem. I gotowe.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!