Super wskazówka od doświadczonej kucharki. Jak przygotować mięso aby było soczyste i pełne smaku.

Dziś odwiedzimy Brazylię, czyli kraj obejmujący aż połowę Ameryki Południowej. Podawana w tym regionie cudownie soczysta i pełna smaku wołowina jest esencją brazylijskiej miłości do mięsa

Wiedza w połączeniu z idealnie dobranymi składnikami i odpowiednio nadanej temperaturze pieczenia sprawia, że całość rozpływa się w ustach, a zarazem wygląda i smakuje obłędnie. Przenieś się do południowoamerykańskiego klimatu, nie opuszczając przy tym swojego domu.

Potrzebne produkty

  • Wołowina 700 g
  • Wino wytrawne białe 200 ml
  • Ocet z białego wina 100 ml
  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • Rozmaryn 1 łyżeczka
  • Sól 1 kg
  • Czarny pieprz (ziarenka) 5 sztuk

Przygotowanie

By przygotować marynatę do mięsa wymieszaj ze sobą te trzy płynne składniki: ocet winny, wino, oliwę z oliwek. Następnie całość dopraw rozmarynem i pieprzem.

Dokładnie umyte i osuszone papierowymi ręcznikami mięso umieść w przygotowanej wcześniej marynacie na co najmniej dwie godziny.

Przygotuj formę do pieczenia z wyższymi bokami. Przenieś do niej mięso i całość zalej marynatą. Ważne jest by mięso było przykryte pergaminem. Wierzch posyp przygotowaną wcześniej solą. W nagrzanym do 195 ° C piekarniku ostrożnie umieść potrawę. Po upływie 30 minut twój pyszny posiłek jest gotowy.

Mięso zaleca się podawać w starannie pokrojone cienkie plasterki. SMACZEGO!

error: Treść zabezpieczona !!