Smaczne ciasto z jabłkami ” Wschodnia Bajka” – babciny przepis, który wygrywa w moim domu.
Kto nie przepada za niezwykle smaczną i aromatyczną szarlotką? To ciasto wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem i pysznymi wypiekami naszych babć. Nic więc dziwnego, że znika ze stołu niemal od razu po przygotowaniu.
Dziś wykonamy wspólnie pyszne ciasto jabłkowe „wschodnia bajka” zgodnie z przepisem jednej na naszych czytelniczek.
Poniżej składniki i sposób przygotowania:
- 150 gramów mąki pszennej,
- 2 jabłka,
- 65 ml oleju słonecznikowego,
- 120 gramów cukru,
- 3 jaja,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 gramów cukru waniliowego,
- 50 gramów rodzynków,
- 50 gramów suszonych moreli,
- 50 ml koniaku,
- 150 gramów orzechów włoskich,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- cukier puder.
Przygotowanie:
Wieczorem przed przygotowaniem ciasta myjemy owoce i suszymy. Morele kroimy na małe kawałki. Zalewamy koniakiem suszone morele i rodzynki. Może być do tego użyta zwykła, ciepła woda lub napar z herbaty.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Rozgniatamy na okruchy. Cukier mieszamy z cynamonem i dodajemy do orzechów.
Jajka ubijamy. Cukier zwykły i waniliowy dodajemy do jajek małymi porcjami.
Masło rozpuszczamy i wlewamy do jajek. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż do momentu, kiedy ciasto stanie się gładkie i konsystencją będzie przypominało śmietanę.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Posypujemy skrobią ziemniaczaną.
Naczynie do pieczenia wykładamy pergaminem. Smarujemy olejem.
Wlewamy połowę ciasta do formy i posypujemy połową mieszanki orzechów. Na wierzchu rozkładamy połowę jabłek. Zalewamy kolejną warstwą ciasta i rozprowadzamy równomiernie.