Wieczorem przed przygotowaniem ciasta myjemy owoce i suszymy. Morele kroimy na małe kawałki. Zalewamy koniakiem suszone morele i rodzynki. Może być do tego użyta zwykła, ciepła woda lub napar z herbaty.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Rozgniatamy na okruchy. Cukier mieszamy z cynamonem i dodajemy do orzechów.
Masło rozpuszczamy i wlewamy do jajek. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż do momentu, kiedy ciasto stanie się gładkie i konsystencją będzie przypominało śmietanę.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Posypujemy skrobią ziemniaczaną.
Wlewamy połowę ciasta do formy i posypujemy połową mieszanki orzechów. Na wierzchu rozkładamy połowę jabłek. Zalewamy kolejną warstwą ciasta i rozprowadzamy równomiernie.