Wszystko na temat naturalnych przetworów owocowych

W ostatnich latach, wraz z rozwojem rolnictwa ekologicznego, coraz większą popularnością cieszą się domowe przetwory owocowe. Syropy, konfitury i dżemy z lokalnych owoców idealnie sprawdzają się na zdrową przekąskę.

Jakie naturalne przetwory owocowe można zrobić samemu lub zakupić?

Przetworów owocowych jest tak dużo, że każdy z pewnością znajdzie wśród nich swój ulubiony smak. Jeśli posiadamy umiejętności kulinarne i czas na ich przygotowanie, możemy sami podjąć się zamknięcia smaków lata w słoikach czy butelkach, jeśli nie, możemy takie przetwory zakupić np. w sklepie internetowym www.eterno.pl gdzie wszystkie wyroby są naturalne, bez konserwantów, czy sztucznych barwników. Przetwory te smakują, jak te, które robiły nasze babcie. W ofercie Eterno znajdują się następujące przetwory:

  • owoce w syropie (cytrynki z rumem, cytrynki z imbirem, cytrynki w syropie z pędów sosny, cytrynki w syropie malinowym, cytrynki z miodem, limonki, pigwa, pomarańcze, maliny, wiśnie z rumem);
  • wytrawne przetwory (chrzan tarty, chrzan tarty z żurawiną, chrzan tarty z imbirem, chutney gruszkowy, karmelizowana cebulka z żurawiną, salsa paprykowa, ognista salsa paprykowa, hummus z wędzona papryką);
  • syropy (z kwiatu czarnego bzu, malinowy, dyniowy, z czarnego bzu, imbirowy, żurawinowy z ziołami, syrop pigwowy, syrop malinowy z miodem, pomarańczowy z imbirem, malinowy z imbirem, z kwiatów – płatki róży, lawenda oraz kwiat czarnego bzu, cynamonowo-karmelowy, o smaku migdałowo-czekoladowym, o smaku piernikowym, limonka z miętą, pigwowy, malinowy z miodem, cytrynowy, żurawinowy z ziołami);
  • konfitury (figowa z makiem, truskawkowa, malinowo pigwowa, pomarańczowa, truskawki z morwą, mango z jabłkiem, z płatków róży, pigwowa, pigwa z imbirem i miodem, powidła śliwkowe);
  • miody – (lipowy, malinowy, wielokwiatowy, gryczany);
  • smoothie – (jarmuż i zielony melon, ananas i mango, truskawka i malina);
  • inne produkty ( herbaty, kawy, słodkie przekąski).

Jakie atuty prozdrowotne posiadają naturalne przetwory owocowe?

Oprócz swoich walorów smakowych, warto także dostrzec walory prozdrowotne naturalnych przetworów owocowych. Weźmy pod uwagę np. malinę. Nie od dziś wiadomo, że malina to prawdziwa bomba witaminowa. Posiada witamina C i E (naturalne antyoksydanty), witaminy z grupy B: B1, B2, B6, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo. Dużą dawkę witaminy C posiada również cytryna, co ma wpływ na odporność naszego organizmu, cytryny także łagodzą sezonowe infekcje i stymulują proces trawienia.

Żurawina – Ma działanie moczopędne, co pomaga łagodzić stany zapalne pęcherza moczowego i cewki moczowej. Pomaga także leczyć infekcje górnych dróg oddechowych oraz odkażać jamę ustną i gardło. Żurawina także znana jest ze swoich właściwości wspomagających leczenie przeziębienia i grypy. Warto mieć w domowej spiżarni zbiór naturalnych przetworów owocowych, gdyż są one źródłem witamin i minerałów, a także wyśmienicie smakują zarówno same, jak i doskonale sprawdzają się, jako dodatek do deserów lub np. do herbaty.

error: Treść zabezpieczona !!