Tej zapiekanki po ukraińsku każdy musi spróbować. Teraz piekę ją tylko w ten sposób. 10 min i gotowe

Teraz popularne danie kuchni ukraińskiej przygotujesz w ekspresowym czasie. Ziemniaczana zapiekanka z cukinią idealnie sprawdzi się jako danie główne lub wykwintny dodatek do mięs. Przekonaj się jakie to proste!

Do przygotowania zapiekanki potrzebujesz:

  • około 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 2 średnie cukinie
  • około 200 g boczku
  • do 4 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • pęczek pietruszki
  • sól, pieprz i dowolne zioła do smaku

Cukinię dokładnie umyj i bez obierania pokrój na średniej grubości plastry. Następnie przełóż warzywo do miski i oprósz solą. Odczekaj 20 minut. W tym czasie umyj ziemniaki i podobnie jak cukinii ich nie obieraj, a w kolejnym kroku potnij na cienkie plasterki. Boczek oczyść oraz pokrój na równe plastry.

Przygotuj odpowiednie naczynie do pieczenia i nasmaruj olejem. Spód wyłóż  odsączoną z soku cukinią, która będzie stanowić pierwszą warstwę zapiekanki. Kolejno ułóż obrany, pocięty w plastry czosnek.

Jako trzeci w kolejności ułóż boczek. Staraj się układać mięso tak, by pokryły całość naczynia. Jako ostatnią warstwę ułóż ziemniaki, które możesz przyprawić solą, pieprzem oraz dowolnymi ziołami według uznania.

Przykrytą folią zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Tak piecz potrawę przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze kwadrans. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika posyp jej wierzch świeżo pokrojoną pietruszką.

error: Treść zabezpieczona !!