Szarlotka z dodatkiem pysznego kremu budyniowego. Smak nie do opisania

Szarlotka to jedno z tradycyjnych ciast, które można znaleźć na polskich stołach. Co powiesz na wzbogaconą wersję szarlotki z dodatkiem przepysznego kremu budyniowego?

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna tortowa (300 g, czyli 2 szklanki)
  • masło prosto z lodówki (200 g)
  • żółtka jajek (4 sztuki)
  • proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka)
  • cukier puder (3 czubate łyżki)
  • bułka tarta (garść)

Składniki do masy jabłkowej

  • jabłka (około 1 kg)
  • cukier (2 czubate łyżki)
  • sok z jednej cytryny
  • cynamon (1 płaska łyżeczka)
  • skrobia ziemniaczana (1 czubata łyżeczka)

Składniki do pianki budyniowej

  • białka jajek (4 sztuki)
  • cukier (3/4 szklanki, czyli około 160 g)
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (2 opakowania)
  • olej (2/5 szklanki, czyli około 100 ml)

Opcjonalnie

  • cukier puder do posypania wierzchu ciasta
  • cukier puder oraz śmietana 18% do zrobienia lukru

Przygotowanie

W celu przygotowanie kruchego ciasta należy rozdrobnić schłodzone masło w lodówki np. za pomocą tarki lub noża. Do masła dodajemy mąkę, cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia i zagniatamy wszystko razem. Gotowe ciasto kroimy na dwie równe części, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na godzinę.

Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Jabłka odstawiamy na kilka minut, aż puszczą sok i odlewamy jego nadmiar. Wrzucamy owoce na patelnię i smażymy. Dodajemy sok z cytryny, cynamon i cukier.

Dobrze wszystko razem mieszamy. Jabłka należy smażyć około 8 minut, aby odparował sok. Następnie odstawiamy patelnię z kuchenki, posypujemy owoce skrobią ziemniaczaną, jeszcze raz mieszamy i czekamy, aż wystygną.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Wyjmujemy jedną część ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozkładamy ciasto równo na blasze i oprószamy bułką tartą. Wkładamy je do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 10 minut. Po wyjęciu czekamy, aż ciasto trochę przestygnie.

Białka jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy w międzyczasie cukier oraz cukier waniliowy. Jajka cały czas ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli budyń w proszku. Miksujemy, aż wszystkie składniki połączą się. Pod koniec wlewamy olej i ubijamy do czasu, aż powstanie jednolita masa.

Na spód ciasta wykładamy jabłka, a następnie masę budyniową. Na wierzch nakładamy drugą część ciasta startą na tarce. Ponownie wkładamy ciasto do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut.

Kiedy wierzch zarumieni się to szarlotka powinna być gotowa. Przed podaniem można ją posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem z cukru pudru i śmietany. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!