Szukasz pomysłu na smaczną przekąskę, która w szybkim tempie zniknie ze stołu – “Radzieckie ciasteczka” – niezwykle pulchne, delikatne ciasto.

Radzieckie ciasta, jedna z najsmaczniejszych przekąsek, które możesz zrobić samodzielnie we własnym domu. Okazuje się, że nie tak trudno stworzyć je samemu.

Na szczególną uwagę zasługuje samo ciasto. Nie powinno się do niego dodawać zbyt dużej ilości mąki, dzięki czemu będzie dosyć rzadkie. Dodatkowo należy je ugniatać kilka razy, co spowoduje, że ciastka staną się bardziej miękki i puszyste.

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 15 g soli
  • 25 świeżych drożdży (lub odpowiednia ilość suchych)
  • 500 ml wody
  • 340 ml oleju
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 40 g masła250 g cebuli
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, to rozpuść je razem z cukrem w ciepłej wodzie i odstaw na parę minut. W przypadku suchych nie ma potrzeby robienia zaczynu, ale wykonanie go sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste.

Co innego naczynia przesiej mąkę, dodaj sól, a potem wlej do tego zaczyn oraz 20 ml oleju. Ciasto zagnieć.
Jeśli pojawią się grudki, dodaj jeszcze 20 ml oleju i wyrabiaj przez ok. 10 min. Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące się. Przełóż je do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min.

W międzyczasie możesz zabrać się za wykonanie farszu. Cebulę obierz i posiekaj w drobną lub nieco większą kostkę. Podsmaż na maśle do miękkości.

Pierś z kurczaka ugotuj, a potem rozdrobnij. Możesz zmienić, zmielić w blenderze lub pokroić bardzo drobno. Do kurczaka dodaj cebulę i przyprawy. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Możesz też spróbować farszu i w razie potrzeby dodać więcej przypraw.

Ręce natłuść olejem i nagnieć ciasto. Dzięki tłuszczowi nie będzie kleić się tak do rąk. Następnie zawiń, umieść w misce i znów odstaw na 40 min. pod przykryciem z folii spożywczej.

Po tym czasie poodrywaj od ciasta kawałki mniej więcej 70-80 g. Każdy zawiń w folię i pozostaw na 15 min.

Pozostały olej podgrzej w rondlu.

Kulki ciasta rozwałkuj na prostokątne placki. Na każdy nakładaj łyżkę nadzienia mniej więcej na połowie ciasta, a potem zawiń brzegi. Z kolejnymi kawałkami postępuj tak samo. Placki wrzucaj na gorący olej i smaż aż do zarumienienia. Następnie kładź na ręczniku papierowym, by pozbyć się oleju.

Gotowe ciasteczka możesz podawać same lub towarzystwie domowej roboty sosu czy sałatki. Z pewnością zasmakują i Tobie, i całej Twojej rodzinie! SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona !!