Oryginalny sposób zagniatania ciasta drożdżowego – bez brudzenia rąk. Super sposób

Puszyste, pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe było niegdyś uważane za wizytówkę dobrej gospodyni. Czasy się zmieniają, jednak nasza miłość do słodkich bułeczek, kulebiaków, placka ze śliwkami i kruszonką czy pizzy nie mija.

Wprost przeciwnie, chętnie po nie sięgamy, a te zrobione w domu zawsze smakują najlepiej. Wielu z nas jednak proces wyrabiania ciasta czy widmo powstania zakalca odbiera chęci na podejmowanie tego wysiłku.

Tymczasem wystarczy jeden, niezawodny, uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe oraz specjalna metoda wyrabiania, pozwalająca  na przygotowanie wszystkich tych pyszności bez brudzenia rąk.

Składniki na ciasto:

  • 55 dkg pszennej mąki uniwersalnej
  • po 150 ml ciepłego mleka i wody
  • 1 całe jajko
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub stopionego masła
  • opakowanie suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Metoda wyrabiania ciasta:

Do wyrabiania ciasta potrzebny będzie duży, mocny, foliowy woreczek (może być to woreczek do mrożenia, z zapięciem na suwak).

Podgrzej wodę z mlekiem do temperatury 40 stopni, dodaj drożdże, dokładnie wymieszaj. Wsyp do worka wszystkie suche składniki, potrząśnij, aby dokładnie je wymieszać.

Do worka z suchymi składnikami dolej olej lub roztopione masło oraz rozpuszczone w mleku drożdże. Zawiąż worek (lub zapnij suwak).

Obracaj workiem, ugniatając ciasto znajdujące się w środku przez około 10 minut. Po tym czasie w środku woreczka znajdować powinna się kula gładkiego ciasta.

Poluźnij nieco zamknięcie worka, aby zapobiec jego pęknięciu podczas wyrastania ciasta. Dalsze działanie nie różni się od sposobu, w jaki zwykle postępujesz z ciastem drożdżowym.

Możesz z niego formować bułeczki, nadziewać je wybranymi farszami, albo nawet rozwałkować cienko na placek i przygotować pizzę.

Ciasto uniwersalne nadaje się zarówno do wypieków słodkich, jak i słonych – a dzięki łatwej metodzie zagniatania, będziesz mogła je przygotować, nie narażając swoich paznokci. Spróbuj koniecznie!

error: Treść zabezpieczona !!