Pijana zakonnica – przepis na każdą okazję. Obłędne w smaku. Zagości w Twoim domu na dłużej
1 153
Wypróbuj nasz przepis na ciasto Pijana Zakonnica! Ciasto nadaje się na każdą okazję a ty z pewnością nie pożałujesz!
Składniki na biszkopt:
siedem jajek
cztery łyżki mąki ziemniaczanej
siedem łyżek cukru
dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
jedna łyżka octu winnego
trzy łyżki mąki tortowej
Na początku ubij białka na sztywno i stopniowo dodawaj sypkie składniki: cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodaj ocet i wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj brytfannę o wymiarach 26/28cm i przełóż do niej ciasto. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, włóż ciasto i piecz około 45 minut. Jeśli używasz termoobiegu pamiętaj, żeby zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.
Po upieczeniu pozostaw biszkopt do wystygnięcia, następnie zrób otwory na około połowę wysokości.
Najlepiej, jeśli użyjesz drewnianej łyżki.