Domowa zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami – tak dobra, że każdy prosi o dokładkę.

Kurczak i grzyby – klasyczne połączenie idealne jako nadzienie, które nada smaku każdemu ciastu czy zapiekance.

Mam przyjemność podzielić się z Tobą uniwersalnym przepisem na wykwintne ciasto z kurczakiem z pieczarkami, które jest przygotowywane w prosty i szybki sposób.

Jego smak jestem pewna, że przypadnie do gustu każdemu, zarówno starszym i młodszym domownikom! Idealne jako szybki obiad, przekąska do pracy czy szkoły, dodatek do wieczornej kolacji z przyjaciółmi!

Składniki

  • Masło – 125 g
  • Jajko – 3 sztuki
  • Sól – 1 szczypta
  • Woda – 3 łyżki
  • Twardy ser – 150 g
  • Kwaśna śmietana – 150 g
  • Filet z kurczaka – 2 sztuki
  • Pieczarki – 250 g
  • Cebula – 0,5 sztuki
  • Mąka pszenna – 250 g

Przygotowanie

Mąkę wymieszaj z masłem, dodaj 1 jajko i wodę. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

ciasto na ciasto

Aby przygotować nadzienie ugotuj kurczaka i pokrój go w drobną kostkę. Posiekaj cebulę i grzyby. Podsmaż je na patelni.

Dodaj filet z kurczaka do pieczonych pieczarek. Podsmażaj składniki razem przez kolejne 5-7 minut.

pieczarki z kurczakiem

Zetrzyj ser na drobnej tarce. Wymieszaj śmietanę z jajkami i serem.

Włóż ciasto do formy i rozłóż je na całej jego płaszczyźnie, również po bokach. Następnie umieść nadzienie i zalej wszystko mieszanką jajeczną.

nadzienie do ciastanadzienie do ciasta

Piecz ciasto przez 30–40 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!