Domowa zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami – tak dobra, że każdy prosi o dokładkę.
55
Kurczak i grzyby – klasyczne połączenie idealne jako nadzienie, które nada smaku każdemu ciastu czy zapiekance.
Mam przyjemność podzielić się z Tobą uniwersalnym przepisem na wykwintne ciasto z kurczakiem z pieczarkami, które jest przygotowywane w prosty i szybki sposób.
Jego smak jestem pewna, że przypadnie do gustu każdemu, zarówno starszym i młodszym domownikom! Idealne jako szybki obiad, przekąska do pracy czy szkoły, dodatek do wieczornej kolacji z przyjaciółmi!
Składniki
Masło – 125 g
Jajko – 3 sztuki
Sól – 1 szczypta
Woda – 3 łyżki
Twardy ser – 150 g
Kwaśna śmietana – 150 g
Filet z kurczaka – 2 sztuki
Pieczarki – 250 g
Cebula – 0,5 sztuki
Mąka pszenna – 250 g
Przygotowanie
Mąkę wymieszaj z masłem, dodaj 1 jajko i wodę. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Aby przygotować nadzienie ugotuj kurczaka i pokrój go w drobną kostkę. Posiekaj cebulę i grzyby. Podsmaż je na patelni.
Dodaj filet z kurczaka do pieczonych pieczarek. Podsmażaj składniki razem przez kolejne 5-7 minut.
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Wymieszaj śmietanę z jajkami i serem.
Włóż ciasto do formy i rozłóż je na całej jego płaszczyźnie, również po bokach. Następnie umieść nadzienie i zalej wszystko mieszanką jajeczną.
Piecz ciasto przez 30–40 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!