Każdy marzy o pysznych, szybkich posiłkach. Zapiekanka po egipsku to doskonały wybór. Przepis.

Jesteś miłośnikiem ziemniaków czy wolisz je w oryginalnej postaci?

Jeśli zaskoczą Cię ziemniaki w stylu egipskim, z pewnością się nawrócisz. Są pyszne i będą świetnym dodatkiem do każdego posiłku. Świetnie nadają się jako dodatek do dania głównego lub do grilla. Doskonale komponują się z wiosenną sałatką.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mały przecier pomidorowy lub 200 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże cebule pokrojone na małe kawałki
  • 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego/śmietany
  • Posyp serem na wierzchu
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Użyj łyżki oleju do posmarowania blachy do pieczenia. Pokrój ziemniaki na cienkie plasterki. Posolić ziemniaki i ułożyć pierwszą warstwę na blasze do pieczenia. Mięso mielone powinno znaleźć się na wierzchu ziemniaków. Następnie dodać pokrojoną w plastry cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzch dodać ziemniaki.

Śmietanę i sok pomidorowy połączyć, a następnie równomiernie polać nią ziemniaki. Przygotowane danie wyłożyć folią spożywczą i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 30 minut. Na dwie minuty przed końcem pieczenia posypać ziemniaki tartym serem.

Danie jest gotowe do spożycia, gdy ser się rozpuści. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!