Przepis jest wyjątkowy, ponieważ całe przygotowywanie odbywa się szybko i łatwo. Pomidory są soczyste, pyszne i pachnące jak świeżo zerwane z ogródka!
Idealnymi pomidorami do przygotowania tej przekąski będą dojrzałe, ale nie zbyt miękkie, aby podczas gotowania nie zamieniły się w papkę.
Cebulę pokrój w cienkie półkola.
Pokrój pomidory na plasterki.
Cebulę przełóż na sitko i opłucz wrzątkiem.
Umieść cebulę na dnie czystych słoików. Kolejno włóż pomidory.
Ułóż na wierzchu ponownie cebulę. Przygotuj napar: wsyp sól i cukier do wrzącej wody. Gdy solanka się zagotuje, wlej ocet i zdejmij z kuchenki.
Wlej marynatę do każdego słoika, zakręć pokrywką i umieść w garnku, na którego dnie należy wcześniej umieścić kuchenny ręcznik. Wlej ciepłą wodę do około 3/4 wysokości słoików i sterylizuj od momentu zagotowania wody około 5 minut.