Soczyste, pyszne i pachnące jak świeżo zerwane z ogródka: Fińskie pomidory w słoikach.

Fińskie pomidory to doskonała opcja na zimowe, chłodne dni. Dzięki ich smakowi myślami wrócisz do słonecznego, letniego czasu!

Przepis jest wyjątkowy, ponieważ całe przygotowywanie odbywa się szybko i łatwo. Pomidory są soczyste, pyszne i pachnące jak świeżo zerwane z ogródka!

Potrzebujesz:

  • pomidory – 4 kg;
  • cebula – 1 kg;
  • woda – 1 l;
  • sól – 1 łyżka;
  • cukier – 1,5 łyżki;
  • ocet – 50 ml

Przygotowanie:

Idealnymi pomidorami do przygotowania tej przekąski będą dojrzałe, ale nie zbyt miękkie, aby podczas gotowania nie zamieniły się w papkę.

Cebulę pokrój w cienkie półkola.

Pokrój pomidory na plasterki.

Cebulę przełóż na sitko i opłucz wrzątkiem.

Umieść cebulę na dnie czystych słoików. Kolejno włóż pomidory.

Ułóż na wierzchu ponownie cebulę. Przygotuj napar: wsyp sól i cukier do wrzącej wody. Gdy solanka się zagotuje, wlej ocet i zdejmij z kuchenki.

Wlej marynatę do każdego słoika, zakręć pokrywką i umieść w garnku, na którego dnie należy wcześniej umieścić kuchenny ręcznik. Wlej ciepłą wodę do około 3/4 wysokości słoików i sterylizuj od momentu zagotowania wody około 5 minut.

Odwróć słoiki do góry dnem, zawiń w ciepły koc i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w piwnicy lub w spiżarni. Pomidory możesz podawać po prostu wyjmując je ze słoika. Możesz posypać je świeżymi ziołami i skropić olejem roślinnym. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!