Niewiarygodne, ale prawdziwe: W Twojej kuchni są już wszystkie składniki potrzebne do tego zaskakującego ciasta.

Czy masz słabość do deserów bez zbędnych komplikacji? Ten tort spełni Twoje oczekiwania. Skomponowany z łatwo dostępnych produktów, zachwyci Cię swoją delikatnością i niezapomnianym smakiem.

Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 70 ml masła (roztopionego);
  • 70 g cukru pudru;
  • skórka z cytryny lub limonki;
  • 2 żółtka;
  • 200 g mąki pszennej;
  • szczypta soli;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia.

Nadzienie:

  • 400 g jogurtu o smaku waniliowym;
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 białka;
  • 3 łyżki mąki.

Etapy przygotowania:

Miskę wybierz suchą i czystą. Oddziel żółtka od białek – te drugie odłóż na bok, będą potrzebne później. Do miski dodaj żółtka, wsyp cukier i ubijaj do uzyskania jednolitej masy.

Do ubitych żółtek, powoli dodaj masło, ciągle mieszając na niskich obrotach. Do tej masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z umytej i startej na drobnej tarce cytryny lub limonki.

Zdejmij mikser i przejdź do pracy ręcznej. Mieszaj i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podziel ciasto na dwie równe części, owinąć każdą w folię spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut (ważne, aby nie była to lodówka).

W międzyczasie przygotuj formę do pieczenia, wykładając jej dno papierem. Po upływie czasu wyjmij ciasto z zamrażarki. Jedną część ciasta równomiernie rozprowadź na dnie formy. Drugą odłóż na później.

Przygotowanie nadzienia zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę. Następnie, stopniowo dodawaj jogurt oraz przesianą mąkę, mieszając delikatnie.

Uzyskaną masę wylej na spód ciasta w formie. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce, tworząc kruszonkę, którą następnie rozsyp równomiernie na wierzchu kremu.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

error: Treść zabezpieczona !!