Magnez, jod, wapń, potas, sód fosfor, ale też szereg witamin z grupy B, witamina A, C, PP oraz E. To wszystko znajduje się w tej małej, czerwonej bulwie. Wniosek? Buraki powinny stanowić podstawę naszej diety! Wystarczy przez kilkanaście dni pić sok z buraków bądź jeść gotowane, by znacząco poprawić sobie wynik hemoglobiny.
Mało kto wie, buraki zawierają też błonnik, a przy tym są niskokaloryczne. W 100 gramach tego warzywa znajdują się zaledwie 43 kalorie.
Włączając je do naszego jadłospisu, dostarczymy nie tylko potrzebnych składników, ale też możemy zachować zgrabną sylwetkę, a nawet pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Same plusy! Poznaj kilka prostych przepisów, które sprawią, że buraki na stałe zagoszczą w Twojej kuchni.
Składniki:
Warzywa oczyść i obierz. Buraki, marchew oraz jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki. Kapustę poszatkuj, a cebulę pokrój w drobną kostkę lub piórka. Połącz wszystkie składniki, skrop olejem roślinnym, dodaj 2 łyżeczki octu jabłkowego. Na koniec przypraw według poznania, dodaj pociętą, świeżą pietruszkę. Gotowe!